Logo gemeentenieuwsonline.nl
  • Alles

De Kasteeltuin Hemmen bij Groei en Bloei

dinsdag 13 maart 20:00 uur

Foto: Gert Hardeman

HEMMEN - Op dinsdagavond 13 maart om acht uur komt Jan van de Brandhof van de historische Kasteeltuin uit Hemmen naar Kesteren om bij Groei en Bloei een lezing te houden over de natuurlijke rijkdom van deze Kasteeltuin.

Er groeien en bloeien daar meer dan zeshonderd verschillende soorten planten en allen voorzien van een naambordje. Deze kasteeltuin werd al op de kaarten van 1810 aangegeven. Het is dus een tuin van zeker 170 jaar oud. Een bijzonder element aan deze oude hof zijn de muren die erom heen staan. Die beschermen de tuin tegen negatieve weersinvloeden. Dit, tezamen met de vruchtbare aarde, levert de tuin jaarlijks een rijke oogst aan groenten, fruit en snijbloemen op. Toch ging het in die 170 jaar niet altijd zo goed met de tuin.

Na een tijd van verval na de Tweede Wereldoorlog werd in de jaren ’90 van de vorige eeuw het herstel ter hand genomen door een groep enthousiaste, doorzettende vrijwilligers. De muren zijn gerestaureerd, er is een tuinhuis gebouwd, nieuwe paden werden aangelegd en in 1994/1995 is alles opnieuw ingeplant. Bijzonder aan de tuin is onder andere de uitgebreide collectie hosta’s, geraniums en geurende rozen. Het beheer van de kasteeltuin wordt nog steeds uitgevoerd door een grote groep enthousiaste vrijwilligers. Jaarlijks zijn er, mede daardoor, vele duizenden bezoekers die van heinde en ver komen. De heer Van de Brandhof gaat op 13 maart veel dieper in op alle aspecten van deze Kasteeltuin in Hemmen. De lezing wordt gehouden in de Helicon VMBO school aan de Industrieweg 4 te Kesteren. De toegang is gratis voor leden en niet-leden. Zie ook: www.midden-betuwe.groei.nl.


deel deze activiteit