Meerkoeten met hun jongen.
Meerkoeten met hun jongen.

Dierengeluiden: Jong leven

Algemeen

HETEREN - In mei leggen alle vogeltjes een ei. Ja misschien wel, want nu zijn er al allerlei jonge vogels zoals jonge eenden, kleine meerkoeten met rode kopjes.

Ook de merels en de mezen laten niet lang meer op zich wachten. Het is dan ook zaak om het wintervoer, waardoor de vogels goed de winter doorgekomen zijn, weg te halen. Alle insecteneters, zoals alle mezen, zijn in de winter verwend met pindanetjes en vetbollen, maar dat is geen goed voer voor hun jongen. De jongen hebben echt kleine insecten zoals bladluis en kleine spinnetjes nodig om voldoende eiwit te krijgen om te groeien. Eksters en kraaien zijn meestal iets eerder dan de kleine vogeltjes want zij hebben als hoofdvoedsel de eieren van andere vogels. De roofvogels, zoals sperwer en buizerd zijn meestal wat later met hun jongen, want deze hebben juist de kleine vogeltjes nodig om uit te groeien tot een flinke sterke jager. Zo zie je dat in de natuur alles in elkaar past.

Het begint in het voorjaar met de groei van insecten, dan voelen de vogels dat het tijd wordt om eieren te gaan leggen zodat zij van de vele insecten kunnen profiteren. De eksters profiteren dan van het grote aantal eieren in de nesten, hier beginnen ze aan te werken in januari, want dan starten ze met de bouw van hun nest. Het bouwen duurt ongeveer veertig dagen maar dan hebben ze ook een prachtig nest met een dak erop.

Ook bij ons op de Landgoed Overbetuwe hebben we al allerlei jonge dieren, zowel in de eendenwei als in de grote visvijver. Maar ook verder op het landgoed zie je allerlei vogels met voedsel in hun bekje af en aan vliegen om de hongerige jongen te voorzien van eten.

Uitgelicht

Digitale krant