Efkes….

Algemeen Boer Phlipse

We dinke der deurgaons nie zo overnao minse, mar sport nim bij hele volkstamme en ok bij mien een prominente plaots in.

Sport wor deur de bank genome gezien as een lichamelijke activiteit veur oe plezier of as een serieus beroep.

Adde de dikke Van Daole daorintege meug geleuve dan is sport, allerlei lichaomelijke oefeningen en ontspanning waorbij krach en inzich vereist worde.

Das wel een heel breed begrip heur want dan zou làndpikketje, wah wij vroeger as snotters spulde, ok een sport genuumd meuge worde.

Want ge mos goed mit een mes in ut lànd van de tegestànder kunne gooie (lichaomelijke oefening) en ge mos een verrekte goed inzich hebbe um te bepaole waor ge de streep trok um een zo groot meugelijk stuk lànd in bezit te kriege.

Nou, mit terugwèrekende krach mot ik dus vasstelle dah we vroeger mit dah làndpikketje heel wah afgesport hebbe.

En wat te dinke van de ure diek het gehinkeld en naos een hoepel het gegallopeerd..

Daornaos zat ik op voetbal en gymnestiek en kreeg op schòl ok nogis te make mit hàndbal, sofbal en korfbal.

De laotste jaore bewèèg ik me, af en toe krakend en kreunend, een paor daag per wèèk op de tennisbaon um een lekker belleke te slaon.

Mar de blieve veur mien toch nog steeds een aontal activiteite die dan officieel veur sport deur motte gaon, mar waor ik toch een bietje moeite mee het.

Nim nou een kaortspelleke as bridge, as ik dah te biech leg bij de Van Daole, dan kunde toch ech nie sprèke van sport.

Dagge inzich mot hebbe kan zelfs een boer as ik nog wel begriepe mar van allerlei lichamelijke oefeninge is gin sprake of ge zou ut heffe van de glaoze daor onder motte rèkene.

En nim nou dànse wah ok een sport is, aon lichamelijke oefening gin gebrek mar van kracht en inzich is volges mien heel weinig nodig.

Of ge bin een heel schriel kjèlje en mot een vrouwke van honderd kilo de dansvloer over sleure, dan zoude nog kunne dinke aon krachsport.

De hengelsport is wah mien betref toch wel een twijfel geval heur al voldoe zò'n visser wel aon de umschrijving zoas die in de Van Daole te vijnde is.

Mar as ik zò'n visser lekker ontspanne aon de waoterkànt zie zitte, dan dink ik nie geliek wah is die kjèl of vrouw lekker aon ut sporte.

Mar mien gròtste èrgenis is toch wel, dasse damme en schake een sport nuume.

Mit alle respec minse, op die spellekes, hoe professioneel ok, daor kunde de Van Daole mit gin meugelijkheid op loslaote.

Dus wah mien betref, afvoere van de lijs van erkende sporte of ok làndpikketje toevoege

Boer Phlipse .

Uitgelicht

Digitale krant