Afbeelding

Kinderen onderzoeken wat is viezer: een toiletbril of toetsenbord

Algemeen

DRIEL - De kinderen uit groep 3 tot en met 8 van basisschool de Kameleon in Driel gingen vorige week als echte CSI-agenten aan de slag. Laaiend enthousiast stortten ze zich op de opdracht om erachter te komen welk object nu viezer is: een toiletbril of een toetsenbord.

Onder het motto ‘hand in hand’ voor een schonere school- en werkomgeving, kregen de kinderen ‘les’ over (hand)hygiëne. Een goede (hand)hygiëne, dat leer je als kind al aan. Maar is dat ook zo? Wat weten basisschoolkinderen eigenlijk van handhygiëne? Hygiëneplatform NL gaat gezonder wilde het weten en ging op onderzoek uit. Basisschool De Kameleon wilde graag meewerken aan het hygiëne-onderzoek. Het onderzoek richt zich op handhygiëne en op hygiëne van (computer)apparatuur waar kinderen mee werken.

De hygiëne-les was niet alleen maar luisteren, het stond ook in het teken van zelf testen en ervaren. Met een hygiëne sneltest onderzochten de leerlingen welke oppervlakken nou viezer zijn: toiletbril of toetsenbord. Pen of leerboek. Dat vonden de kinderen erg leuk om te doen.

Het levert soms geschokte reacties op. Ze kwamen erachter dat hun eigen vertrouwde spullen best wel vies zijn. Of neem de opvallendste conclusie uit het onderzoek: de toiletbrillen zijn nog het schoonst! Ook de handenwastest doet de gemoederen onder de leerlingen hoog oplopen. Ze willen allemaal laten zien dat ze weten hoe het hoort. De echte slimmeriken wisten zelfs hoe je je handen optimaal schoon krijgt: door ook de handdesinfectie dispenser even te gebruiken. Dat viel niet tegen!’

Uitgelicht

Digitale krant