Waterberging Park Lingezegen gaat haar werk doen

Algemeen

OVERBETUWE - Ruimte voor water wordt steeds belangrijker. Ook in Park Lingezegen, het landschapspark tussen Arnhem en Nijmegen, krijgt water een plek. In het oostelijke deel van Het Waterrijk, tussen de Kampsestraat en de A325 in Elst, is in 2014 is een grote waterberging aangelegd.

In november zijn ter afsluiting van dit project twee duikers geplaatst. De duikers worden vrijdag 27 februari officieel geopend door Mathieu Gremmen, bestuurder Waterschap Rivierenland en lid Algemeen Bestuur Park Lingezegen. Dan kan de waterberging ook écht haar werk doen.

Waterberging: steeds belangrijker

Door verandering van het klimaat zullen we in de toekomst te maken krijgen met langere perioden van droogte en extreme piekbuien. Natuur is bij uitstek geschikt om grote hoeveelheden water op te vangen en vast te houden. Dat voorkomt wateroverlast in bewoond gebied en zorgt voor voldoende water in perioden van droogte.

Voor water én natuur

Ook Waterschap Rivierenland heeft een wateropgave om waterberging te realiseren, in totaal 28 hectare in Park Lingezegen. De waterberging in Het Waterrijk draagt bij aan het behalen van die doelstelling. Het gebied is negen hectare groot en kan 90.000 kuub overtollig water opvangen. Daarnaast is de waterberging onderdeel van een ecologische verbindingszone: natuurontwikkeling krijgt volop de ruimte. In de toekomst kan de waterberging zelfs mogelijk voor energiewinning worden gebruikt.

Uitgelicht

Digitale krant