Afbeelding

Warm 'thuis' voor dementerende ouderen

Algemeen

DODEWAARD -Aan de Julianalaan 18 in Dodewaard staat Huize Appelenburg. Een modern gebouw van twee woonlagen, dat kleinschalige huisvesting biedt aan dementerende ouderen. Elke woonlaag vormt een groepswoning voor circa acht bewoners.

De 'methode Appelenburg' wijkt nogal af van de zorg voor dementerenden die gewoonlijk in tehuizen in onze regio aantreffen.

In dit huis wordt in twee bewonersgroepen verzorging op huiskamerniveau aangeboden of anders gezegd: er wordt zoveel mogelijk de gewone gezinssfeer benaderd. De overgang van de eigen woning naar Huize Appelenburg heeft het karakter van een zachte landing. Het inburgeren gaat verrassend snel.

Naast de eigen zit/slaapkamer is er per woongroep van acht personen een eigen huiskamer. De bewoners nemen zo mogelijk zelf deel aan de huishouding (tafeldekken, aardappelen schillen, onder begeleiding boodschappen doen in supermarkt, et ctera.)

In deze vorm van zorg staan (voor zover mogelijk) de wensen van de bewoners centraal. De activiteiten geven een vaste dagelijkse structuur aan het 'gezin' en zorgt voor een beter gevoel van eigenwaarde en verantwoordelijkheid. Er breed gewerkt aan ontspanning met spelletjes, dierentuinbezoek, muziek en zang.

De huiskamer

Er kan gebruik worden gemaakt van een elektrische, tweepersoonsfiets, waarop de bestuurder en de bewoner naast elkaar kunnen zitten. De parkietenkooi in de huiskamer wordt ook door bewoners verzorgd en… als bewoners dat willen kunnen ze (mee)tuinieren in een perk in de tuin of in een kweekbak op 'aanrecht'-hoogte. Er wordt regelmatig uit eigen tuin gegeten.

Belangstellenden worden van harte uitgenodigd om onder het genot van een kopje koffie of thee een kijkje te komen nemen in Huize Appelenburg" aan de Julianastraat 18 in Dodewaard, om de woonsfeer aldaar 'life' mee te maken. Parkeren kan achter het gebouw.

Uitgelicht

Digitale krant