Afbeelding

Kinderen vullen een schoenendoos voor leeftijdsgenootjes ver weg Koningin Julianaschool is Schoenmaatje!

Algemeen

HETEREN - Leerlingen van de Koningin Julianaschool in Heteren sluiten deze week hun actie Schoenmaatjes af. Wekenlang vulden zij schoenendozen met schoolspullen, toiletartikelen en speelgoed voor kinderen in arme landen. In totaal staan er nu negentig dozen klaar om op transport te gaan.

De school doet jaarlijks mee aan deze actie. Door een doos te versieren en eigen speelgoed weg te geven, ervaren de kinderen heel concreet dat zij iets kunnen betekenen voor kinderen die leven in armoede. Dit sluit goed aan bij de visie van de school.
Directeur Euranne van Gorkum: "We leren kinderen dat voor elkaar zorgen een opdracht is. We leven niet voor onszelf alleen op deze aarde." In het voorjaar bezocht zij in Malawi een Afrikaans gezin. Nadat jaren geleden haar eigen schoendoos in het hutje van deze familie werd bezorgd, is een hechte vriendschap ontstaan. Als directeur heeft zij in alle klassen een presentatie gehouden over deze bijzondere ervaring. Willard Zimmerman (links op de foto), leerling van groep vijf: "Ik vond dat een mooi verhaal. Ik heb zelf acht dozen gemaakt. Ik houd van knutselen en alle dozen zijn mooi versierd. In de dozen zitten: tandenborstels, schriften, stiften, zeep."

Schoenmaatjes is een actie van de ontwikkelingsorganisatie Edukans waarbij kinderen in Nederland een schoenendoos vullen met schoolspullen, toiletartikelen en speelgoed voor kinderen in arme landen. De afgelopen jaren zijn 2,5 miljoen kinderen verrast met een prachtig cadeau.

De dozen worden in het voorjaar uitgedeeld in landen als Ghana, Irak en Kenia. Veel kinderen daar leven in moeilijke omstandigheden. Een schoenendoos is voor hen een cadeau om nooit te vergeten.

Edukans vindt dat ieder kind in de wereld recht heeft op onderwijs. Ze steunt daarom onderwijsprojecten in ontwikkelingslanden, maar betrekt ook Nederlandse leerlingen bij ontwikkelingssamenwerking. Bijvoorbeeld met actie Schoenmaatjes. Edukans is een kans op onderwijs voor alle kinderen!

Uitgelicht

Digitale krant