Afbeelding

Kunst in de Barok in de Italiaanse 17e eeuw

Algemeen

ELST - Altijd al eens wat meer willen weten over de Barok? Kom dan vrijdagavond 31 oktober naar Creatief Collectief Elst en hoor meer over deze stijlperiode die zijn oorsprong vindt in Italiƫ.

Arno van Hoeven, geboren in Elst en student Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, wil ons deze avond proberen er van te overtuigen dat de barok, die vaak vereenzelvigd wordt met de Rooms-katholieke kerk en de rijke katholieke hoven in Europa, in een breder perspectief moet worden gezien. Vooral Rome was in deze tijd het boegbeeld van de barok met de Sint Pieter en andere barokkerken.

Er is ook aandacht voor maatschappelijke ontwikkelingen zoals de Contra-reformatie, de opkomst van de religieuze Orde van Jezus en de plundering van Rome in 1527 door Karel V. Kunst moest in deze tijd ook de gewone Italiaan bereiken. Michelangelo Merisi da Caravaggio en Annibale Carracci komen in de lezing uitvoerig aan bod. Daarnaast besteedt Arno aandacht aan de beeldhouwkunst en de architectuur zoals de werken van Gianlorenzo Bernini en Francesco Boromini.

Tussen Pausen en Paupers is de eerste in een nieuwe reeks van drie thema-avonden. "Op de hoogte blijven van de thema-avonden? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief via www.creatiefcollectiefelst.nl."

De thema-avonden zijn bij stichting Creatief Collectief Elst, hoofdingang van De Wieken, Prinses Irenestraat 49 in Elst op vrijdag 31 oktober; de zaal is open vanaf 19:45 uur; start presentatie is om 20:00 uur.

Aanmelden kan via info@creatiefcollectiefelst.nl of bij Ella de Wilde 06 53721720. De kosten zijn een vrijwillige bijdrage bij de uitgang.

Uitgelicht

Digitale krant