Afbeelding

Project 'Sequensen' Sint-Caecilia Elst van start

Algemeen

OVERBETUWE - Donderdag 4 september start het Sint-Caeciliakoor Elst onder leiding van. Marcus de Haard met de eerste voorbereidingen voor haar project 'Sequensen'. De eerste uitvoering – Stabat Mater -zal zijn op zondag 14 september.

Al in de vroege middeleeuwen werd in het vervolg van het Graduale (de tussenzang) een 'alleluiavers' of een 'tractus' gezongen. Vrijwel direct werd dit gezang extra verlengd en rijkelijk gevarieerd met een eigen melodie, de jubilus. In de loop der geschiedenis is dit aangevuld met bijgevoegde teksten om de melodieën gemakkelijker te onthouden. Dit verschijnsel noemde men 'versus ad sequentias' waarvan later de term 'sequens' (vervolgstuk) is afgeleid. In de loop der tijd zijn duizenden Sequensen vervaardigd. In onze huidige tijd zijn er nog vijf (actief) over.

Het Caeciliakoor zal komend seizoen alle vijf uitvoeren, verspreid over het jaar. De overige Sequensen zijn gepland op 1 november (Dies Irae), 5 april (Victimae Pascali), 24 mei (Veni Sancte Spiritus) en 7 juni (Lauda Sion).

Wie wil meezingen wordt uitgenodigd zich aan te melden, ook wanneer men niet aan alle vijf kan deelnemen; er zijn nog plaatsen vrij. Vooraf aan de uitvoeringsdata kan men twee donderdagavonden repeteren met het koor. Dit project staat open voor zowel mannen en vrouwen. Na aanmelding worden de materialen toegezonden.

Voor informatie en aanmelding: (Marcus de Haard) Tel. 06 57208908 of email info@musicforpeople.nl.

Uitgelicht

Digitale krant